Stílusos menyasszonyok

Feltöltve: 2009. 06. 04.     Facebook megosztás     Twitter megosztrás

Ahány menyasszony, annyi egyéniség, azonban mégis megvannak a stíluscsoportok. A legfontosabb az, hogy az ara jól érezze magát a ruhájában, kialakult stílusának megfelelőt válasszon, így menyasszonyként is önmagát adja. Leendő férje nem más egyéniséget szeretne az anyakönyvvezető, illetve a pap elé vinni, hanem a hétköznapokban megszeretett szíve választottját. Ha egy nő divatosan sportos, akkor az esküvői ruha kiválasztásakor is figyelembe kell venni egyéniségét, hogy ne érezze magát feszélyezve. Aki viszont a mindennapokban elegáns kosztümökben jelenik meg, az szívesebben ölt magára egy hercegnői ruhát, legyen az nemesen egyszerű, vagy gazdagon díszített.

Az elegáns vagy klasszikus stílusú menyasszony ruhája főleg tüllből, és nemes anyagokból készülnek. Vagy minimális díszítéssel vagy gazdagon, de roppant előkelően díszítve. A stílus formai sajátosságai harmonikusan megférnek a láthatatlan apró mintákkal, gyöngyhímzéssel.
A klasszikus menyasszonynak főként eleganciája ragad meg. Az egyszerű vonalvezetést, letisztult formákat kedveli. Ruhájához nem illik a habcsók jellegű fátyol, inkább a hosszú fátylat részesíti előnyben, melyhez klasszikus báli kesztyű dukál.

A romantikus stílust képviselő menyasszony ruhája virágminta és csipke nélkül elképzelhetetlen. Múltba vágyódást, letűnt korok tiszteletét jelzik az antik kiegészítők, ami híven illusztrálja a menyasszony romantikus lelkületét. Nem fél a divatot alárendelni a tökéletes látvány létrehozásának. Az antik hatást erősítheti arany mintákkal, csipkékkel, tört színekkel, annyira, hogy a fátyol vagy a ruha esetleges modern szabásvonala belesimul az összképbe. A fátyol kiválasztásánál ügyel rá, hogy összhangba legyen arc- és fejformájával és a frizurával. A kesztyű hosszát elsősorban a ruhaujj határozza meg. A romantikus menyasszony tündökölni kíván, megmutatni magát, erejét és egyéniségét. Az ilyen nő olyan erőt képvisel, aki erejének kifejezéséhez a hagyományokhoz tér vissza, ugyanakkor képes arra a finom lágyságra is, amely a női létnek olyannyira fontos alapeleme. A fodrok nem pusztán uralkodni kívánnak, hanem lágyan elringatni is.

A modern menyasszony az az egyedi megoldásokat kedvelő, eredeti egyéniségű hölgytípus, akihez nem igazán illik az egyházi esküvők romantikus, áhítatos világa. Racionalitása még a fátyol viseletét is kizárja. Ez a típus az, aki elégedett lesz az összhatással, ha kalapot választ a hagyományos lepelszerű fátyol helyett. Ruhájának anyaga és színvilága majdhogynem konzervatívan egyszerű, hogy kihangsúlyozza a ruha gótikus, vagy keleties jellegét.

Az avantgárd menyasszonyok ruhája sokféle lehet, hisz az izmusok variációi meglehetős szabadságot engednek a tervezőknek. Uralkodhat az aszimmetria, de a tökéletes szimmetria is. A   geometrikus formák megtörhetnek mindent – átlók, csíkok, „ferdeségek” válhatnak hangsúlyossá. A cél: a formabontás. Megboruló egyensúlyok, vagy épp zavaró egyensúlyok.
Az avantgárd ara szeret kicsit meghökkenteni. Szereti megbotránkoztatni közönségét, ami sajátos exhibicionizmusából is fakad. Ennek megfelelően szeret többet megmutatni magából, s nem riad vissza a merészen felhasított fazonoktól sem.
Az avantgárd stílust előnyben részesítő menyasszonyoknál ritkán fordul elő fátyol a hagyományos formájában.