Gyűrűhúzás, aláírás

Feltöltve: 2009. 05. 15.     Facebook megosztás     Twitter megosztrás

Kislány koromban édesanyám sokszor figyelmeztetett, hogy a körmeim, és cipőim legyenek tiszták, a ruhám pedig rendezett, mert első ránézésre erről ítélnek meg az emberek. Szavai mindig eszembe jutnak, amikor idegenekkel beszélgetek, és jómagam is sokkal nagyobb bizalommal fordulok azok felé, akik keze ápolt. A harmonikus külsőhöz, a jó megjelenéshez a hétköznapokban is jelentősen hozzájárul körmeink ápoltsága. Esküvőnk napján ez hatványozottan igaz.

 

 

Rengeteg fénykép örökíti meg azt a pillanatot, amikor a házassági anyakönyvet aláírjuk. A fényképésznél is számos felvételen látszik a kezünk közelről, a vacsoráról készült video felvételen pedig ugyancsak fókuszban van a kéz. Nem mindegy tehát, hogyan festenek körmeink. A témával kapcsolatos kérdéseinkre Szélesné Szabó Marianna (Szabi), az egyik debreceni körömkozmetika tulajdonosa válaszolt.

Rengeteg variáció közül választhat az, aki a nagy napra díszes körmöket szeretne. -Mire végignézem a sok-sok fényképet és körömmintát, már nem is emlékszem, hogy az elején mi is tetszett. Sőt ha kezdetben kialakult elképzeléssel érkeztem volna, ez a tömérdek lehetőség akkor is elbizonytalanítana. -kezdem beszélgetésünket kétségbeesetten.

-Nem csak te vagy így ezzel. A legtöbb menyasszony végül már nem tud dönteni és inkább rám bízza a választást. -mosolyog Szabi. -Ilyenkor leülünk és összhangba hozzuk amit a menyasszony és amit én javaslok. Akár hiszed, akár nem, rengeteg dologra kell tekintettel lenni, amikor közösen eldöntjük, hogy milyen legyen az ara körme. Fontos például a lány egyénisége. Szolid lánynak visszafogottabb díszítést javaslok, attraktívabbnak pedig merészebbet. Az sem mindegy, hogy maga az esküvő szolid vagy impozáns. Sokban befolyásolja a választást a menyasszonyi ruha színe, díszítése és természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a sminket, a virágot és a kiegészítőket sem. Mire mindent számba veszünk, kialakul bennem egy ötlet a körmökre vonatkozóan, amit egybevetünk a menyasszony elképzeléseivel. A végeredmény minden esetben elégedettséggel tölti el vendégeimet.

S hogy mihez mi illik, Szabi azt is megosztja velünk. Előtte azonban leszögezi, hogy a manikűr kivétel nélkül mindig francia, mert ennek a széle kihangsúlyozza a menyasszony kezét, illik a menyasszonyi ruhához, az alkalomhoz, hosszítja a körmöt és elegáns. A ruha árnyalata határozza meg a francia csík színét, ami általában fehér. Mivel mostanában halványkék és rózsaszín ruha is kezd divatba jönni, a fehér csíkot ennek megfelelő, halvány színnel helyettesíti. Habselyem fehér ruhához és olyan csokorhoz, amelyben a fehér-zöld dominál, világos színeket ajánl, kis strasszokkal és esetleg némi ezüsttel díszítve. Egy színes csokor vagy egy erős smink, hasonlóan befolyásolja a köröm színezését akárcsak a színes ruha. Mivel a siker a részletek összhangjában rejlik, a Szabi arany ékszernél aranyos, ezüst ékszernél ezüstös mintát fest a körömre, és egy fennséges gyöngysorhoz semmi nem illik jobban, mint egy selyemfehér alapszínű lakk.

-Arra törekszem, hogy az alkalomhoz és a személyiséghez illően elegáns körmöket készítsek, amelyek hozzájárulnak az ara harmonikus megjelenéséhez. -hangsúlyozza Szabi. Felmerül a kérdés, hogy a saját körmünket díszíttessük vagy csináltassunk műkörmöt. Szabi a választást mindenkire rábízza, szerinte ugyanis saját körömre is lehet olyan mintát tenni, amelyik optikailag megnyújtja a kezet és a műkörmöt is fel lehet rakni úgy, hogy az igazival összetéveszthetően természetes hatást kelt. Akár igazi, akár mű, akkor mutatós, ha hosszú. ilyenkor díszíteni is szebben lehet.

-Akkor érdemes egy műkörmöt felépíteni, ha a vendég hosszú távon szeretné viselni, ugyanis egy műkörmöt ápolni kell. Legalább kéthetente. -figyelmeztet Szabi. -Igaz, abban az esetben is javasolni szoktam, amikor a menyasszonynak rossz a körömállása vagy körmének formája. Ha műkörmöt választunk, akkor az lehetőleg zselés legyen, mert a zselé alatt a köröm levegőzik és már lakkozás nélkül is nagyon szép fénye van az elkészült körömnek. Ráadásul a zselé rugalmas, így felveszi a saját köröm rugalmasságát. Igaz, a jó zselék drágák, de ezekkel rendkívül szép körmöt lehet készíteni. Sőt! Nemrégen feltaláltak egy hófehér zselét, amelyet a hagyományossal kombinálva, francia műkörmöt kapunk. Ennek előnye, hogy nem kell lakkozni, és a csík nem kopik le, nem sárgul be hanem hófehér marad.

A műkörmöt az esküvő előtt 2-3 héttel felrakjuk azért, hogy megszokja a menyasszony és a nagy napon már természetesen viselje. A festést pedig közvetlenül az esemény előtti napra időzítjük.

Mint tudjuk, megakad, hogy szorgalmasan növesztett körmeinkből kettő-három éppen a nagy nap előtt törik le. Ekkor a szakember ideiglenes műkörmöt is fel tud rakni. Kevés üvegszállal és zselével felépíti a letörött körmöket és észre sem lehet venni, hogy meg vannak "pótolva". Ezeket aztán később el lehet távolítani anélkül, hogy a köröm megsérülne.

Akinek szerencséje van és szép körmökkel áldotta meg a természet és ráadásul sikerül megnövesztenie is, annak Szabi amerikai száraz manikűrrel alakítja ki a köröm formáját, majd lakkozza. A manikűrös felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a köröm átlagosan 1,5 millimétert nő kéthetente, ezért minimum egy hónapig kell növesztenünk körmeinket, hogy a lakodalomra szép hosszúak legyenek. A háztartási munkát ebben az időszakban érdemes kesztyűben végezni, körmeinket pedig tanácsos rendszeresen lakkal erősíteni.

Érdemes megfogadni a szakember utolsó tanácsát is: az esküvő előtt minimum egy héttel mindenképpen jelentkezzünk be manikűrösünkhöz.

 

Bacsó Viktória