Virág varázsos praktikák

Feltöltve: 2010. 05. 11.     Facebook megosztás     Twitter megosztrás

Az élet tengernyi szépsége, természetes üdesége varázslatos illata egyesül egy-egy jól megkomponált menyasszonyi csokorban, amely elmaradhatatlan kelléke az esküvőknek. Egyéniségetektől és merészségetektől függően rengeteg formából, ezernyi virágból és számtalan kiegészítőből válogatva tehetitek egyedivé a megálmodott csokrot. Kedves Fiatal Pár! Bátran hagyatkozzatok a fantáziátokra, és a virágok kiválasztásával is tegyétek különlegessé a nagy napot. -Sok lány választásában barátnőjét utánozza, mások a legutóbbi esküvőn ellesett virágcsokrot kérik, de kevesen mernek a saját ötleteikre és a virágkötő kreativitására hagyatkozva, igazán különleges, egyedi virágkölteményeket bevállalni. - véli Balogh Gáborné, aki a debreceni Virág Varázs üzlet tulajdonosa. Az év üzlete versenyben a zsűri különdíját és a közönségdíjat is kiérdemlő bolt vezetőjének hét éves virágkötői tapasztalatára alapozva szedtük nektek csokorba az esküvői virágokról a legfontosabb tudnivalókat.

Fontos a színek harmóniája
Amellett, hogy oda kell figyelni az ara karakterére, Judit szerint a menyasszonyi csokor kiválasztásában fontos szempont a hölgyek hajszíne. Például egy erőteljesen vörös hajú lányhoz a vörös-bordó csokor illik, ami nem jó megoldás egy hamvas szőke menyasszony esetén, akinek inkább a barack-rózsaszín kombinációt javasolja a virágkötő. A szakértő vélemény ellenére azonban a sötétebb hajú lányok is előszeretettel választják a pasztell színeket és a fehéret, mert mostanában ez a divat.

 

Csak a drága lehet tartós?
Sokan abban a hitben élnek, hogy nyáron csak igazán tartós, s ebből következően drága virágokat szabad a csokorba válogatni, amelyek a nagy melegben sem hervadnak el. Judit megcáfolja ezt a tévhitet, ugyanis ma már egész napos frissességet biztosító tartókba kerül a csokor. A virágok gyakorlatilag vízben állnak, így mindenki ízléséhez és főleg pénztárcájához mérten bátran válogathatja össze a virágokat, azok 30 fokban is üdék maradnak.

Kombinációk sokasága, avagy babonások előnyben
Judit tapasztalata szerint, a rózsát, az orchideát keresi a legtöbb menyasszony. Ám, amikor rábízzák, tavasszal inkább a szezonális virágokat javasolja. Miért ne színesíthetné a csokrokat írisz, halványkék vagy lila hortenzia, frézia, orgona, rózsa, gyöngyvirág, vagy kála. A sárga, rózsaszín és barack színű tulipánok is csodálatosan hatnak a tavaszi csokorban. Nyáron is nyílnak kéken pompázó virágok, melyek mezei jellegű csokorba kötve bármilyen fehér, vajszínű, barack vagy sárga virággal jól mutatnak. Az évszak tipikus virága a rózsa, mely csodás színkompozíciót alkothat kardvirággal, margarétával, jázminnal vagy fátyolkával. Bátran engedjétek szabadjára tehát fantáziátokat! Sőt eleget tehettek a babonának is, miszerint a menyasszonynak esküvője napján valami kéket kell viselnie: mi lehetne szebb kék, mint a csokorba kötött virág? -A szezonális virágok mellett, katalógusból bármi megrendelhető, sőt színminták is segítik az árnyalatok közötti tájékozódást. -teszi hozzá Judit.

Alacsonyak, ducik, törékenyek, extravagancia
Kérdésemre, hogy mi most a trend, Judittól szimpatikus választ kapok: -Divatos irányzatok mindig vannak, amelyek a színekben, formákban nyilvánulnak meg, de ettől lényen fontosabb a fiatalok igénye. Mostanában a csepp formájú csokrok keresettebbek mint a kerek vagy szabálytalan alakúak. Viszont ekkor is meghatározó a menyasszony termete, egyénisége, sőt ruhája. Például alacsonyakat optikailag magasíthat, ducikat karcsúsíthat egy csepp formájú csokor, nagyon pici, törékeny hölgyeknek szívem szerint mégis inkább maroknyi csokrocskát javasolnék, abroncsos ruhát viselő duciknak pedig semmiképp nem ajánlanék kerek csokrotExtravagáns ruha viselőjét szabálytalan csokor és különleges virágok választására ösztönözzük. A fővárossal ellentétben sajnos Debrecenben ez nem igazán jellemző. Bár akad néhány merész lány, akinek érdeklődését sikerül felkeltenem a külföldi kiadványokban, esküvői szaklapokban megjelenő különlegesebb virágkölteményekkel, amelyeket nagy levelek, szabálytalan formák, kusza indák alkalmazása jellemez, a többség azonban megmarad a szolid kompozíciók mellett. Hasonló a helyzet a díszítőelemeket, kellékeket tekintve: a virágok közé fűzött gyöngyök és a szalagok elfogadottabbak, a tollak és zsinórok viszont már merésznek számítanak. -vélekedik Judit.

Küldhetünk is...
Mivel a Virág Varázs tagja a nemzetközi virágküldő szolgálatnak, számos debreceni esküvőre szállítottak már ki külföldi virágküldeményt. Nagyszerű és kedves lehetőség lehet bárki számára, aki nem tudja személyesen átadni jókívánságait az ifjú párnak, külföldről vagy az ország bármely részéről virággal kívánhat nekik sok boldogságot. Ezek a küldemények főként virágkosarak, virágtálak illetve nagyobb értékű virágcsokrok formájában érkeznek.

Miről gondoskodjunk virágügyben?
Vegyük számba, hogy milyen szerepet kaphatnak a virágok az esküvőn. Természetesen minden menyegzőn a csokrok királynője a menyasszonyt illeti. S mivel ettől megválni nem szeretne, de a hagyományok előtt mégis tisztelegni akar, kicsi dobócsokrocskát csináltat a legtöbb ara. A fiatalok a házasságkötő teremben szintén csokorral köszönik meg szüleik fáradozását. Gyakran a koszorús lányok is kapnak világos színű kis csokrokat, illetve a vőlegény kitűzőjéről se feledkezzünk meg, amelynek harmonizálnia kell menyasszonya virágával. Az autódíszek megrendelésénél figyeljetek arra, hogy rögzítéskor nehogy kárt okozzon, érdemes a vákuumos megoldást alkalmazni. Sőt igyekezzetek a praktikumot tekintve olyan autódíszt választani, amely funkciója betöltése után, gyönyörű éke lehet az asztalfőnek is. Mivel egy terem virággal való teljes feldíszítése rendkívül drága lenne, sokan az egyéb dekorációhoz (lufik, szalagok, tüll, selyem stb.) rendelnek színben és formában harmonizáló, ízléses asztali virágdíszítést. Így a virágkötőnél a templomi, éttermi dekoráción általában asztaldíszeket értünk. Egyre többen igénylik, az úgynevezett "boldogság-kapu" felállítását, amely tulajdonképp egy virágokkal, selyemmel, szalagokkal gazdagon díszített, ívesen hajlított rúd. Ez ügyben is bátran kérjétek a virágkötő tanácsát, meglátjátok, számtalan ötlettel szolgál majd nektek.

 

Az anyagiakról...
Bizonyára kíváncsiak vagytok a fentiek anyagi vonzatára is. Judit erre is választ ad: -A menyasszonyi csokrok 5-6 ezer forintnál kezdődnek és 11-12 ezer a felső határ. Az eldobó, a menyasszonyi és a szülők csokrát magában foglaló alaprendelés úgy 20-25 ezer forint között mozog. Ennek körülbelül a duplája az éttermi és a templomi díszítés együttese. -mondja. Mindent összevetve, ha komplett díszítést kértek, 60-70 ezer forint körüli összegre számíthattok.

Rendelés? Még időben!
Bár nem szükséges hónapokkal korábban bejelentkezni, de az esküvő előtt legalább három héttel ajánlatos megkeresni a kiválasztott virágüzletet -hívja fel a figyelmünket Judit- mert megesik, hogy a virágokat külföldről kell megrendelni, az pedig nem megy egyik napról a másikra. Egyébként a Virág Varázs üzlet tulajdonosa szereti már februárban tudni, hogy mire számíthat nyáron így a Debreceni Esküvői Kiállításon -amelynek állandó résztvevője- jelentős kedvezményeket biztosít az időben gondolkodóknak. Kérdésemre, hogy ha most állna a nagy esemény előtt, magának milyen csokrot választana, Baloghné Judit elmondja, hogy neki a különleges, akár földig érő, extrém formájú, karcsú csokrok tetszenek. Véleménye szerint olyan sok a hagyományos csokor, pedig a megszokott formákon, elrendezésen, virágokon kicsit változtatva is igazi különlegességeket lehet alkotni.

Szokatlan javaslatok
Tehát kedves fiatal pár! Azt javaslom, bízzatok önmagatokban, válasszatok az egyéniségetekhez illő virágot, de hallgassatok a tapasztalt virágkötő ötleteire is. Természetesen divatlapokból, esküvői újságokból szintén számos praktikus ötletet meríthettek. A klasszikus stílusú, merész lányok a csokor helyett selyemre, tüllre rádolgozott virág stólát is viselhetnek az esküvő napján, de virgonc kislány is válhat a menyasszonyból a nagy napon amennyiben virágokkal átszőtt táskát, virágövet, hajdíszt és természetesen mindezekhez stílusban illő ruhát választ. S nem csak azok a hölgyek lesznek tündériek a menyegzőn, akik varázspálcára emlékeztető hosszú szárú csokrot hordoznak fenségesen, hanem minden ara, aki saját stílusát szem előtt tartva mer egyedi, különleges, a hétköznapitól kicsit eltérő, illetve határtalanul boldog és ellenállhatatlanul kedves lenni.

 

Bacsó Viktória