A gyűrű

Feltöltve: 2006. 09. 04.     Facebook megosztás     Twitter megosztrás

 

Ékszer: minden olyan tárgy, melyet díszként viselünk! A legszemélyesebb tárgyunk mely jellemzi személyiségünket. Az ókori Egyiptomban a férfiak leggyakoribb ékszere a forgatható fejû gyûrû volt. A görögök szintén régtõl fogva viseltek gyûrûket. Jóllehet, náluk kisebb fontossággal bírtak, mint a rómaiaknál.


A gyûrûk hit szerinti varázslatos kisugárzásukon túl már a régi araboknál, perzsáknál is az egyes osztályok megkülönböztetését voltak hivatottak szolgálni. A késõbbi korokban is jellemzõen a társadalmi hovatartozás jelvénye, kifejezõje maradt.
Manapság ennek a megnyilvánulását a következõkben figyelhetjük meg: a tehetõsebb réteg szívesen vásárolja az egyedi, igényesen megmunkált mûvészi kidolgozású darabokat. Ezeket a formai tökéletességre és a megmunkálás finomságára fordított gondosság jellemzi. Ezzel szemben megjelentek a kevésbé munkaigényes, géppel készült ékszerek, melyek elõnye, hogy a kevésbé tehetõsebb rétegek számára is elérhetõvé vált az ékszerek birtoklása.
A különbözõ népek õsidõktõl fogva mitikus erõt tulajdonítottak az ékszereknek. Ezt az erõt kétség kívül megtartotta a gyûrû. A gyûrû, amely szimbolizálja az önmagába visszatérõ megszakítatlan kört alkotó formájával a szerelmet, hûséget. A Bibliában is több helyen feltûnik, fõ és gyõzelmi gyûrûk alakjában, illetve a hûség zálogaként. A jegygyûrû az, amely évezredeken át töretlenül megõrizte szimbolikus jelentését. A jegygyûrût az eljegyzés alkalmával adta a võlegény mintegy "foglalót". Ez eleinte pénz illetve értékes ajándék volt.
Eleinte ikergyûrû volt, két kéz összekapcsolását formázva. A XIII-XIV. századi Magyarországon az eljegyzést a jegyespárok kézfogóval is megerõsítették. Innen ered a késõbbi "kézfogó" elnevezés. Ez a forma ezután annyiban változik, hogy a két kéz lángoló szívet fog közre, vagy csupán a szív jelenik meg. Késõbb csókolózó galamb vagy gerlepár. A jegygyûrûk igen díszesek, drágakövekkel, gyémánttal, zománccal díszítettek. Az eljegyzésnél a balkéz negyedik ujjara húzták a jegygyûrût, ugyanis azt tartották, hogy abban egy visszér van, amely a szívhez vezet. Ismertek úgynezevett feliratos gyûrûk, amelyben a házasság felbonthatatlanságára utaló szövegek szerepeltek.
A XX. század utolsó harmadában Európa szerte nagyon elvesztette jelentõségét a már ekkorra teljes mértékig leegyszerûsödött díszítésektõl mentes jegygyûrû. Ma azonban újra reneszánszát éli az ünnepélyes esküvõk felújult rendezésével együtt.

 

Jellemzõ: a vörös, fehér, sárga szín, illetve ennek kombinációja, fényes és mattított változatban, legfõbbképp aranyból, de készülnek platina ékszerek is, akár kövekkel kirakva.

Finom kidolgozású igényesen megmunkált gépi készítésû gyûrûk nagy választékban fellelhetõk, nagyrészt német készítõk névjelével. Ezek a darabok meglehetõsen drágák, mivel nem a súlyuk, hanem a kidolgozásuk jelenti az értéküket.

Készülnek azonban hazai mûhelyekben is számtalan változatban karikagyûrûk. Meglehetõsen nagy választási lehetõséget biztosítva a házasulandó pároknak. Lehetõség van egyedi tervezésû darabok megrendelésére, megtervezésére is.

Csonka Gyöngyi
Elit Ékszer